tiistai 17. maaliskuuta 2009

Kysymykseni vihreille

Vesa Hack saattoi tietoomme mahdollisuuden kysyä kysymyksiä vihreiltä. Kysymyksien esittämiselle on esitetty tiettyjä ehtoja, kuten pituuden rajoitus 400 merkkiin, joten jouduin lähettämään useamman.

Tällaisia lähetin:

Mikä on ennusteenne taloudellisen huoltosuhteen kehitykselle 50-100 vuoden periodilla? Oletteko valmiita julkisesti jälkikäteen tutkimaan ennusteenne osuvuutta? Jos näyttää, että taloudellinen huoltosuhde kaiken aikaa heikkenee maahanmuuton seurauksena, milloin luovutte argumentista "Maahanmuuton lisääminen on yksi toimenpide, jolla voidaan vastata väestön ikääntymisen aiheuttamaan haasteeseen".

Merkkejä 398 eli toivottavasti kelpaa.

Kuinka pitkän aikavälin suunnitelmia teette maahanmuuton osalta? Väestö tulee kokemaan suuria muutoksia mm. muslimien maahanmuuton seurauksena. Juutalaisia ja homoseksuaaleja vainotaan jo Ruotsissa, Saksassa ja Hollannissa. Millä konkreettisilla toimenpiteillä tämä vältetään Suomessa ja onko samoja toimenpiteitä yritetty jo muualla? Mikä estää myöhempien sukupolvien radikalisoitumisen?

Merkkejä 388 eli toivottavasti kelpaa.

Pidätte ghettoutumista ongelmallisena kehityksenä. Mikä on maahanmuuttajien suhteellisen osuuden maksimi tietyllä alueella? Millä konkreettisilla toimilla kehitys pysäytetään kyseiseen maksimiin, kun huomioidaan maahanmuuttajien suurempi syntyvyys, halu asua samalla alueella, white flight ja kuntien rahapula (joka pakottaa hankkimaan asuntoja halvoilta alueilta).

Merkkejä 365 eli toivottavasti kelpaa.

Odotan innokkaasti vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin ja olen valmis keskustelemaan niistä yksityiskohtaisesti myös itse. Olen myös valmis vedonlyönteihin taloudellisen huoltosuhteen ennustamisessa. Ottaako joku mokuttaja haasteen vastaan? Tässä on teille mahdollisuus voittaa selvää rahaa!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mikä on ennusteenne taloudellisen huoltosuhteen kehitykselle 50-100 vuoden periodilla?

Tuohon mennessä maailmassa tapahtuu erittäin suurella todennäköisyydellä paljon suurempia ja merkittävämpiä mullistuksia kuin joku "huoltosuhteen heikkeneminen". Tuskin koko huoltosuhteella on edes merkitystä 100 vuoden kuluttua. Nanoteknologia, automatisointi, neljäs teollinen vallankumous jne.


Juutalaisia ja homoseksuaaleja vainotaan jo Ruotsissa, Saksassa ja Hollannissa.

Täh? Etkös sinä juuri sanonut, että maahanmuuttajat keskittyvät tietyille alueille? Homot ja juutalaisethan ovat silloin eri alueilla kuin mamut. Miten muslimit voivat vainota homoja ja juutalaisia, jos kaikki asuvat omilla alueillaan?

Olkinukke kirjoitti...

Varmasti tapahtuu paljon. Lyhyellä aikavälillä asia kuitenkin on erittäin oleellinen ja haluaisin nähdä vihreiden virallisen arvauksen, miten tilanne tulee kehittymään.

Ihmisen tarpeet ovat rajattomat, resurssit rajalliset. Missä oloissa tahansa yhteiskuntaa hyödyttävien yksilöiden tarpeiden tyydytyksen taso on täysin toisella tasolla kuin yhteiskunnan tukiverkoston varassa makaavien. Jokainen joka makaa tukiverkoston varassa myös heikentää tukiverkostoa. Tämä ei muutu teknologisen kehityksen myötä.

Varsinainen vedonlyöntiehdotukseni tietysti rakentuu sen varaan, että ennustusten laatua ryhdyttäisiin alusta asti vuosittain seuraamaan, eikä vasta periodin lopussa. Esimerkiksi viiden vuoden välein voitaisiin jollain tarkasti määritellyllä tavalla tutkia, kenen ennuste oli paras kyseisellä aikavälillä. Oletko halukas ottamaan osaa tähän vetoon?

Loppuosa tekstistäsi on kyllä niin tiukkaa argumentointia, että minun täytyy harkita tätä nuivuutta uudemman kerran. En ole tullut ajatelleeksi, että ihmiset vaikuttavat vain tarkalleen omalla asuinalueellaan.

Asia voi tulla sinulle yllätyksenä, mutta en keksinyt näitä vainoja omasta päästäni.

Ovatko ne Helsingin rautatieasemalla hengailevat porukat majoittuneet siihen rakennukseen? Missä siellä on tilat? Olen joskus päässyt rakennukseen tutustumaan paljon laajemmin kuin tavan tallaaja, mutta merkittäviä majoitustiloja en muista nähneeni.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä ei muutu teknologisen kehityksen myötä.

"Yhteiskunnan hyödyttämisen" merkitykset ja painopisteet siirtyvät, kun resurssien rajallisuus lievenee ja esimerkiksi siivous-, rakennus-, kuljetus- ja myöhemmin tutkimusaloja aletaan automatisoida. On vain ajan kysymys milloin tämä tulee mahdolliseksi. Tulevaisuudessa työttömien ihmisten joukko ei enää aiheuta samanlaista rasitetta järjestelmälle.

Teknologiset trendit näyttäisivät ennättävän riittävän korkealle tasolle ennen talouden romahdusta.

Mille vuosikymmenelle sinä muuten ennustat hyvinvointivaltion romahduksen tai asuinkelvottomuuden?


En ole tullut ajatelleeksi, että ihmiset vaikuttavat vain tarkalleen omalla asuinalueellaan.

No kuinka laajoilla alueilla juutalaisia ja homoseksuaaleja sitten vainotaan Ruotsissa, Saksassa ja Hollannissa muslimien toimesta? Lukuja eri kaupungeista? Kuinka usein vainotut homoseksuaalit ovat itse kaapista tulleita maahanmuuttajia?

Olkinukke kirjoitti...

En kiistä, etteikö teknologinen kehitys paranna turvaverkon varassa olevien absoluuttista elintasoa, ei siinä mitään. Suhteellisen elintason kysymys on vaikeampi.

Ottaen huomioon, minkälaisia vaikeuksia ihmiskunta kohtaa niinkin rajatun probleeman kuin Gon tekoälyn kehittämisessä, en pidätä hengitystäni odottaessani tutkimuksen automatisointia. Luultavasti olen tässä suhteessa vähemmän optimistinen kuin sinä, vaikka en kiistä mahdollisuutta teoriassa.

Haluaisitko avata tätä:

"Teknologiset trendit näyttäisivät ennättävän riittävän korkealle tasolle ennen talouden romahdusta."

Käsittelen vielä esittämiäsi kysymyksiä kykyjeni mukaan.

"Mille vuosikymmenelle sinä muuten ennustat hyvinvointivaltion romahduksen tai asuinkelvottomuuden?"

Jotta voisin ennustaa hyvinvointiyhteiskunnan romahduksen, pitäisi minun ensin olettaa, että sellainen tällä hetkellä on olemassa. Nykyinen elintasomme revitään jälkipolvien selkänahasta ja siitä huolimatta asunnottomuus ja ruokajonot ovat arkipäivää.

Asuinkelvottomuus on mahdollinen kehityskulku mainitussa aikavälissä, joskin oletan sen vaativan sotatilan, vakavia ydinonnettomuuksia tai jonkin muun "mustan joutsenen", kuten meteoriitin. En ole täysin vakuuttunut ilmastomuutoksen perusteluista, enkä pidä sitä akuuttina uhkana varsinkaan, kun Auringon aktiivisuus on vähenemässä. Pidemmällä aikavälillä asia on toki tärkeä.

Näiden ongelmien ajoittaminen vaikuttaa erittäin haastavalta, eikä tavanomaisissa pitkän aikavälin laskelmissa (katso esimerkiksi Eläketurvakeskuksen pitkän aikavälin laskelmia) oteta kantaa tällaiseen problematiikkaan, vaan luotetaan herkkyysanalyysin olevan riittävän kattava ottamaan huomioon myös vastoinkäymiset.

Vainoja koskevissa kysymyksessäsi joudun aikarajoitteen vuoksi keskittymään vain homojen tilanteeseen Berliinissä.

Yleisestä asenneilmastosta homoseksuaaleja kohtaan kertoo Simon-tutkimus (PDF). Kantaväestönkin asenteet ovat järkyttävät, mutta maahanmuuttajanuoriso pistää huomattavasti pahemmaksi.

Esittämäsi toivomukset tilastotietojen suhteen ovat erittäin kovat. Esimerkiksi tilastoja tietyn tyyppisten rikosten tapahtumapaikoista on käytännössä mahdotonta löytää erityisellä tarkkuudella. Mediassa usein esiin nousevat kaupunginosat ovat Neukölln, Kreuzberg ja Wedding, joiden asukkaista merkittävä osa on maahanmuuttajataustaisia. Luulen kuitenkin homovastaisten asenteiden seuraavan maahanmuuttajanuorien mukana, kun he liikkuvat edellämainittujen kaupunginosien ulkopuolellakin.

Saksassa ei virallisesti tilastoida tekijöiden ja uhrien etnisyyttä tai sukupuolista suuntausta, joten asiaan perehtyminen lukujen valossa on vaikeaa.

Varsinaisten lukujen osalta keskeiset löydökseni ovat seuraavat:

Berliiniläisen väkivallan vastaisen Maneo-projektin kyselyssä, joka ylläpitää homojen auttavaa puhelinta, johon voi ilmoittaa homofobisen väkivallan uhreja, osallistui 24000 henkilöä, joista joka kolmas raportoi väkivaltatapauksia edellisvuonna. Heistä 49 prosenttia rastitti kohdan "homofobiaa ei ole havaittavissa" [josta toimittaja päättelee ilmeisesti, että 51 % mielestä sitä on havaittavissa].Tekijöiksi uhreista 7% nimesi saksalaiset oikeistoradikaalit, 2 % jalkapallohuligaanit ja 16% täytti vapaaseen kohtaan ei-saksalainen syntyperä. Lisäksi Maneon edustaja Bastian Finke kommentoi: "jos olisimme itse nimenneet tämän kohdan olisimme varmaan saaneet enemmän vastauksia tähän kohtaan" eli olisi siis valittu useammin kohta ei-saksalainen syntyperä

Maneon perustamisesta vuodesta 1990 lähtien sille on raportoitu noin 3000:sta homo- tai biseksuaalisia miehiin kohdistuvasta väkivaltaisesta tapauksesta.

Jos tarvitset tarkempaa tilastotietoa, kannattaa yrittää ottaa yhteyttä MANEOon.